A-kasse for selvstændige

Som selvstændig der prøver at bygge din virksomhed op har du næppe planlagt med muligheden for at gå ned med din forretning, og har nok ikke set det at have en a-kasse for selvstændige som noget nødvendigt. Der er næppe nogen der starter med foden uden eget bord med den ambition om at ‘går den så går den’, tværtimod har man som selvstændig en brændende tro på det skal lade sig gøre. Den indstilling skal til for at få succes, men desværre betyder det også at mange nye virksomhedsejere glemmer at forsikre sig selv mod ledighed, hvis man desværre må lukke firmaet.

Det kan blive en dyr og trist ‘fornøjelse’ at have satset på at gå egne veje, hvis man bliver tvunget til at lukke. Ofte står man med gæld og mange brugte timer og kan nu kun modtage kontanthjælp. Det er ikke nogen sjov situation. Heldigvis kan man som selvstændig blive medlem af en a-kasse for selvstændige og derved optjene ret til dagpenge – helt på lige fod med lønmodtagere.

Det er en udbredt misforståelse, at a-kasse kun er for lønmodtagere. En a-kasse er en økonomisk sikring for alle, men for at få dagpenge kræves det dog at du er ophørt med at drive virksomhed. Undtagelser er når du driver virksomhed som bibeskæftigelse. Kan du dokumentere at du kan drive virksomhed uden for almindelig arbejdstid (9-17), så kan du få supplerende dagpenge. Der er altså rigtig god grund til at ofre de par hundrede kroner det koster at blive medlem af en a-kasse.

Derudover kan en a-kasse for selvstændige hjælpe med rådgivning, kurser og juridisk hjælp indenfor de områder man som selvstændig ofte udfordres. Det er altså ikke kun dagpenge som a-kassen for selvstændige og virksomhedsdrivende er til for.

Nedenunder kan du læse mere om hvordan du er stillet som virksomhedsejer i forhold til a-kasse og dagpenge.

Ofte stillede spørgsmål om dagpenge som selvstændig

Kan jeg overhovedet få dagpenge som selvstændig?

Ja, men det er et krav at du er ophørt med at drive virksomhed og at du er jobsøgende – undtagelsen er hvis du vil drive virksomhed som bi-erverv. Det betyder at du skal have lukket virksomheden og meldt dig på Jobcenteret før du er berettiget til dagpenge. Fra du har gjort dette er der oftest en karensperiode på 3 uger.

Hvor meget kan jeg få i dagpenge om måneden?

Som udgangspunkt kan du få op til 204.880 kr. om året hvilket svarer til 17.073 kr. om måneden. Hertil er det så muligt at tegne yderligere forsikring, som kan give dig en væsentlig højere sats.

Hvad hvis jeg går konkurs?

Går du konkurs eller bliver virksomheden solgt på tvangsauktion kan du få dagpenge allerede en uge efter og der er altså ikke nogen karensperiode på 3 uger.

Hvor længe kan jeg modtage dagpenge?

Dagpenge længden er i øjeblikket (2015-2016) på 2 år. Dette kan dog ændre sig, da netop dagpenge er et politisk ‘varmt’ emne.

Kan jeg få dagpenge mens jeg driver virksomhed som bi-erhverv?

Ja og nej. Hvis du ikke længere driver virksomhed på fuld tid kan du i nogle tilfælde godt få supplerende dagpenge i op til 78 uger. Dette kræver dog a-kassens godkendelse, hvilket oftest baseres på hvorvidt du kan drive virksomheden udenfor almindelig arbejdstid (9-17). Du skal samtidig også være jobsøgende som alle andre ledige.

Kan jeg få dagpenge hvis virksomheden lukker ned i en midlertidig periode?

I enkelte tilfælde, så ja. Hvis din virksomhed for eksempel er udsat for brand, omfattende tyveri eller hærværk, der gør at du ikke kan drive virksomheden i en periode, så kan du i perioden få dagpenge.

Hvor meget skal jeg have arbejdet for at få dagpenge?

Du skal have arbejdet hvad der svarer til 52 ugers fuldtidsarbejde indenfor 3 år i din virksomhed.

Hvad skal man ellers være opmærksom på som dagpenge-modtager?

Dagpenge loven er omfattende og meget lang (flere tusinde sider). Derfor bør du som ledig altid sætte dig godt ind i hvilke regler der gælder. Dette er dog din a-kasses primære opgave som står klar med råd og vejledning. Du kan læse en kort gennemgang af dagpenge reglerne her.

Kan jeg få sygedagpenge og barselsorlov som selvstændig?

Ja, som selvstændig har man ret til både sygedagpenge og barselsdagpenge, og dette vil du naturligvis også få af vide af en a-kasse for selvstændige.

For barselsdagpenge gælder at du skal have drevet virksomhed i mindst 18 timer om ugen i mindst 6 måneder indenfor de sidste 12 måneder.

Bliver du syg kan du få både fulde og halve sygedagpenge. Kan du slet ikke arbejde i virksomheden får du fulde sygedagpenge, mens du kan få halve sygedagpenge hvis du arbejder på nedsat tid, fx ved stadig at besvare telefon og mails.

Følger min anciennitet med over i en ny a-kasse?

Har du tidligere været medlem af en a-kasse som lønmodtager vil du måske gerne skifte til en a-kasse for selvstændige, som er mere orienteret mod folk indenfor dit fag (fx Frie Funktionærer og Business Danmark). Når du skifter a-kasse bevarer du din arbejds-anciennitet, hvilket betyder at du ikke skal genoptjene arbejdstid.

Hvis du er i tvivl om hvilken a-kasse du skal vælge, kan du se hvilke vi hos Findbilligakasse.dk anbefaler her.

Læg en Kommentar