A-kassernes kamp

Gennem årene har regeringen fremsat finanslovsforslag eller fremkommet med andre former for finansudspil, som a-kasserne ikke har været enige med. Med regeringen på den ene side og a-kasserne på den anden, bølger diskussionerne frem og tilbage når regeringen går ind og foretager ændringer vedrørende dagpengene.

Regeringen vil spare penge på deres budget, og a-kasserne klager over, at det er dem og deres medlemmer der kommer til at betale. Det er sket igen og igen, men det er ikke altid så synligt for offentligheden som i 2013.

I maj 2013 var der en af de helt store uenigheder mellem regering og a-kasser. Regeringen kom med et udspil om at de arbejdsledige, der stod for at miste deres dagpenge 1. Juli 2013, ville komme på en reduceret overgangsydelse.

A-kassernes tilbagemelding var, at de ville komme til at betale mere, mens regeringen betalte mindre, og at det således igen var a-kasserne der skulle finansiere regeringens besparelser.
For a-kasserne betød dette, at det var deres medlemmer der ville komme til at betale, idet a-kasserne ville se sig nødsaget til at hæve medlemskontingentet.
Størstedelen af a-kassernes midler kommer fra medlemmernes kontingent, og en forhøjelse af dette er dermed den eneste mulighed a-kassen har for at dække merudgifter.

FOA foretog en udregning af hvad dette regeringsudspil ville betyde for deres medlemmer. Det resultat de kom frem til var, at hvert af deres medlemmer skulle betale 35 kr. pr. måned mere end deres nuværende kontingent i hele 2013, 2014 og 2015 for at dække disse merudgifter ind. Da mange medlemmer i forvejen synes at de betaler mere end nok til a-kasserne, var dette ikke gode nyheder.

Forhøjelsen af kontingentet var ikke kun for FOA’s medlemmer. Alle a-kasser blev nødt til at hæve deres kontingent. Ingen var tilfredse med regeringens udspil, og det eneste lille lys var, at fra 2016 ligger der helt faste regler for dagpenge, som det ikke er lige til at ændre.

De ekstra 35 kr. pr. måned som alle a-kasse medlemmer skulle betale, betyder at merudgiften til a-kassen blev på 420 kr. om året. Dette beløb skal lægges oveni det kontingent medlemmerne allerede betalte.

Det var til stor lettelse for både a-kasserne og deres medlemmer, at de gennem forhandlinger endte med ikke at skulle finansiere regeringsudspillet.

Alligevel er kontingentet i gennemsnit for samtlige a-kasser steget med 16 kr. pr. måned fra 2013-2015.
Hos nogle a-kasser er stigningen betydeligt større, hos andre er der ingen stigninger sket og hos enkelte er a-kasse kontingentet endda faldet.

Vælg din a-kasse

Det er ikke lige meget hvilken a-kasse du vælger. Der er i 2015 26 statsanerkendte a-kasser at vælge imellem.
Der er både faggruppe bestemte a-kasser der udelukkende optager medlemmer der arbejder indenfor deres brancheområde, og tværfaglige a-kasser der er åbne for alle.

Det er vigtigt at du vælger den a-kasse der passer bedst til dig. Det er ikke alle a-kasser der har de samme tilbud og medlemsfordele.
Ligeledes er der stor prisforskel på a-kasserne.

Find de a-kasser der er relevante for dig med hensyn til branche eller andre kriterier, her på siden. Når du har fundet de a-kasser der ser mest interessante ud for dig, er den nemmeste måde at finde ud af om de dækker lige netop dine behov, ved at kontakte dem direkte. På den måde kan du få svar på alle de spørgsmål du måtte have.

Mange a-kasser har også en fagforening tilknyttet hvis du ønsker at også blive medlem der. De fleste giver rabat ved et samlet medlemskab af både a-kasse og fagforening.

Som studerende er det i de fleste a-kasser gratis at være medlem så længe du studerer. Der er derfor ingen grund til ikke at sikre dig i tilfælde af at du ikke som forventet finder et arbejde når din uddannelse er afsluttet.

Læg en Kommentar