Akademikernes a-kasse

Akademikernes a-kasse, forkortet AAK, blev i deres nuværende form, dannet i 2013 ved en fusionering af Ingeniørernes Arbejdsløshedskasse og Akademikernes a-kasse. Siden deres sammenslutning, er a-kassen vokset i popularitet og man har oplevet en høj medlemsfremgang. Efter fusionen er AAK blevet til landets største a-kasse for akademikere med mere end 195.000 medlemmer.

AAK er henvendt til højtuddannede, og optager både almindelige lønmodtagere og selvstændige fra det offentlige eller private arbejdsmarked. Studerende er også velkommen; de får gratis kontingent og desuden en række fordele, som specielle kurser, feedback på CV eller jobansøgning og karrierebestemt rådgivning.

A-kassen er fagrettet og dedikeret til alle akademikerer på tværs af faggrænser og geografi, og fordi Akademikernes a-kasse er specialister i arbejdsmarkedet for højtuddannede er de ekstra kompetente til at hjælpe deres medlemmer.

Samlet set er Akademikernes A-kasse landets fjerde største a-kasse og som medlem kan man få rådgivning på kontorer fordelt i landets fem største byer: København, Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg. AAK er en præcist effektiv og billig a-kasse hvor medlemmerne sættes i centrum og der er stor vægt på den personlige kontakt. Deres vision er at give deres medlemmer en målrettet, korrekt relevant og letforståelig information, og de fem hovedværdier der arbejdes efter er samarbejde, fremsynethed, engagement, tryghed og kompetence.

Hvem kan blive medlem af AAK?

AAK er landets største a-kasse for akademikere, og er som navnet indikerer, en a-kasse henvendt til akademikere. Deres mere end 195.000 medlemmer tæller selvstændige og lønmodtagere fra det offentlige og private arbejdsmarked samt studerende fra universiteter og højere læreanstalter. Medlemmer kommer fra 20 forskellige faggrupper, men har det til fælles at de alle er højtuddannede.

Der er to typer af a-kasser i Danmark, fagligt afgrænset og tværfaglige, og man kan derfor ikke vælge frit imellem alle a-kasser.

En fagligt afgrænset a-kasse optager kun folk der arbejde inden for bestemte, fagligt afgrænsede, fag, hvorimod en tværfaglig optager alle. AAK er, ligesom IAK (Ingeniørernes Arbejdsløshedskasse) også var det, fagligt afgrænset, hvilket betyder at de primært optager akademikere, ingeniører, maskinmestre, medlemmer af Dansk Formands Forening, medlemmer af FLIK og andre med en teknisk-naturvidenskabelig uddannelse. Som hovedregel tager Akademikernes a-kasse ikke medlemmer som er selvstændig ind. Hvis du leder efter en a-kasse og er selvstændig, kan du eventuelt tage et kig i vores guide over a-kasse for selvstændige her.

Uanset hvilken a-kasse man ønsker at blive medlem af er der nogle generelle betingelser der skal opfyldes; man skal være mellem 18 og 63 år og være bosat i Danmark, med mindre man er grænsegænger.

Hvad koster det at være medlem?

Hvad man skal betale for et medlemskab afhænger af hvor mange ekstra service man ønsker at få oven i sin almindelige A-kasse. AAK er den billigste a-kasse for højtuddannede og et almindeligt medlemskab koster 426 kroner i måneden hvilket inkluderer statsbidrag, bidrag til ATP og administrationsbidrag. Alle A-kasser skal betale det obligatoriske statsbidrag og et Arbejdsmarkedstillægspensions-bidrag.

Hvis man ønsker at være omfattet af efterlønsordningen skal man betale yderligere 475 kroner i efterlønsbidrag, hvilket giver en samlet pris på 883 kroner månedligt. Kontingentprisen afhænger altså af om man vil have pension og efterløn oven i eller kun vil sikres dagpenge. Uanset hvilket medlemskab man vælger er det fradragsberettiget, og kan trækkes fra i skat. Derfor er beløbet i virkeligheden noget lavere.

AAK arbejder løbende på at tilpasse tilbud og service til medlemmernes behov, og kontingentpriserne reguleres 1. januar hvert år samtidigt med at statsbidragsbeløbene også reguleres.

AAK tilbyder ikke at man også kan få fagforening, men tilbyder til gengæld lønsikring via Topdanmark, hvor har man en dækning på 2000-32.000 kroner om måneden i 6 eller 12 mdr. Man kan maksimalt blive sikret for 85% af ens nuværende løn i alt i maksimalt 36 mdr. De oplyser ikke hvor lang kvalificeringsperioden er, og karensperiode er heller ikke oplyst. Ved en dækning på 10.000 kr. i måneden, i 12 måneder, er præmien på 389 kroner pr måned.

Selvom AAK ikke tilbyder fagforening har de et tæt samarbejde med forbundet Djøf, som kan være et alternativ.

Fordele og ekstra service:

AAK varetager naturligvis de normale opgaver som en a-kasse skal stå for, udbetaling af dagpenge og økonomisk sikring af medlemmerne i forbindelse med arbejdsløshed, men Akademikernes a-kasse yder også en række ekstra services som fx rådgivning og vejledning og kompetent sparring.

Til både jobsøgende og ansatte udbydes der IT kurser og alle medlemmer får mulighed for at deltage i adskillige kurser, konferencer, foredrag og netværksarrangementer hvor man kan netværke med andre inden for samme fagområde. Skulle man som medlem blive arbejdsløs bliver man hjulpet godt på vej til at finde et godt og meningsfuldt arbejde hurtigst muligt og der tilbydes både skræddersyet jobrådgivning, adgang til brugbare og interessante netværk, individuel coaching og rådgivning, og lister over ledige stillinger, fundet af deres jobdetektiver.

Der er bred fokus på alle akademiske fag, og fordi alle medlemmer er højtuddannede er det muligt for AAK at koncentrere rådgivningen og services til medlemmernes behov og arbejdsmarked. En af fordelene ved at a-kassen er fagligt afgrænset, er a-kassens specialisering som gør at de altid holder fokus på netop denne gruppe, og kan koncentrere sig om at give rådgivning og arrangere kurser, der er målrettet denne del af arbejdsmarkedet