CA A-kasse

CA som tidligere hed Civiløkonomernes a-kasse, er en landsdækkende a-kasse henvendt til civil-, akademi- og markedsøkonomer. Den blev stiftet i 1978 og har hele tiden været henvendt til folk der arbejder med ledelse, marketing, business, salg og økonomi. Selvom den er fagrettet er alle velkomne som medlemmer, også selvstændige. Fordi CA er fagligt afgrænset til de højtuddannede i erhvervslivet, er de bedst muligt kvalificeret til at rådgive netop denne målgruppe.

De tilbyder mange ekstra services og tilbud ud over bare at holde styr på udbetaling af dagpenge som fx karriererådgivning, coaching og kurser, og deres medlemmer er meget tilfredse, hvilket kan ses af medlemstilfredsheds undersøgelsen, foretaget af Ennova A/S lavede for Pensionsstyrelsen i 2009, hvor CA scorede 78 point ud af 100 mulige.

Det er ikke muligt at få fagforening gennem CA, men man har muglighed for at få CA Advokathjælp for 50 kroner i måneden. Man kan også få lønsikring via AM Trust International, med en dækning på max 90% af nuværende løn, 9 mdr. kvalificeringsperiode og 1 måneds selvrisiko. Prisen varierer efter hvor stor sikkerhed man vil have, og starter ved kun 81 kroner i måneden.

Hvem kan blive medlem i CA-A-kasse?

Alle lønmodtagere og selvstændige kan blive medlem af CA, så længe man opfylder de generelle optagelseskrav: Uanset hvilken a-kasse man ønsker at blive medlem af skal man være mellem 18 og 63 år og være bosat i Danmark, med mindre man er grænsegænger.

Der er to typer af a-kasser i Danmark, fagligt afgrænsede og tværfaglige. Man kan derfor ikke vælge frit imellem alle a-kasser. En fagligt afgrænset a-kasse optager kun folk der arbejde inden for bestemte, fagligt afgrænsede, fag, hvorimod en tværfaglig optager alle. CA er i princippet tværfaglig og optager desuden både lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende.

Selvom folk fra alle faggrupper kan blive medlem, satser CA på en snæver målgruppe af personer, der arbejder inden for ”business”-området, såsom ledelse, økonomi, regnskab o. lign. Selvstændige er også velkomne, og CA har styr på de særlige regler der gælder for selvstændige.

Næsten alle a-kassens 53.000 medlemmer er ansat ved det private arbejdsmarked og har en erhvervsøkonomisk uddannelse fra universiteter, handelshøjskoler og handelsakademier. Den ensartede medlemsgruppe gør det muligt for CA at koncentrere rådgivningen og services til medlemmernes behov og arbejdsmarked.

Fordelen ved specialiseringen at de altid holder fokus på netop denne gruppe, og kan koncentrere sig om at give rådgivning og arrangere kurser, der er målrettet denne del af arbejdsmarkedet. Som medlem bliver man en del af et fagligt netværk, der kan styrke professionelt og hvor man kan få faglig udvikling, sparring og inspiration via andre CA medlemmer.

Sådan bliver man medlem

Hvis man ønsker at blive medlem hos CA gøres det meget simpelt ved at udfylde formularen på https://www.ca.dk/online-akasse/indmeldelse. Hvis man i forvejen er medlem af en anden a-kasse opsiger CA aftalen og overfører ancienniteten, som man beholder. Afhængig af hvor lang sagsbehandlingen tager, overgår man til CA i løbet af et par uger, og eventuelt forudbetalt kontingent til nuværende a-kasse bliver returneret til ens NEM-konto.

CA har mødesteder i alle store byer i Danmark, og også flere mindre steder som Sønderjylland og Østjylland. Det giver mulighed for at mødes ansigt til ansigt med sin a-kasse hvilket kan være betryggende og samtidigt er en nær beliggenhed en fordel i tilfælde af arbejdsløshed, hvor man skal mødes med sin a-kasse hver tredje måned.

Fordele og særlige tilbud

Udover at de sædvanlige features som en a-kasse skal tage sig af, byder CA også en lang række af gratis tilbud, som man ikke ser hos andre a-kasser.

Der er rig mulighed for forskellige kompetencegivende kurser, som er tilgængelige både hvis man er i arbejdsløs, under uddannelse eller i arbejde, som fx IT kurser, og efteruddannelse. Der udbydes netværksarrangementer og tilmelding af foredrag, webinarer og konferencer og der udbydes gratis løntjek, online kurser personlighedstest, og adgang til Experian virksomhedsdatabase.

Man kan få professionel sparring vedr. brancheskift, personprofil osv., og der er adgang til coaching og personlig udvikling, lige meget om man er i job eller er blevet fyret. Hvis man er arbejdsløs kan man drage nytte af karriererådgivningen hvor der blandt andet gives hjælp til at skrive CV, eller træne jobsamtale.

Man kan få professionel sparring vedr. brancheskift, personprofil osv., og der er adgang til coaching og personlig udvikling, lige meget om man er i job eller er blevet fyret. Både studerende, nyuddannede og ledere kan drage fordel af CA’s mentorordning der byder på sparring og rådgivning fra en erfaren mentor. På deres hjemmeside ligger en stor mængde artikler og tips og tricks med gåde råd til jobsøgning, kompetencer og karriere og konkrete værktøjer der kan bruges i hverdagen. Derudover giver de rabat på en lang række kurser og udviklingsseminarer.

Det er tydeligt at CA er en a-kasse der lægger høj vægt på personlig udvikling. Listen med tilbud er lang, og omfatter desuden også blandt andet stress-håndtering, kurser i præsentationsteknik personlig, kursus i mindfullness og

Ud over de mange gratis muligheder byder CA a-kasse også på en række rabatordninger. Gennem partnerskab tilbyder de blandt andet rabat på forsikringer via Gjensidige Forsikring, eller Købstædernes Forsikring og Salling Bank, 10 % rabat på løbende abonnementer på dagbladet Politiken, rabat på eksterne kurser og 15 % på juridisk hjælp, fx i forbindelse med køb af ejendom.

CA har særlige tilbud for studerende som fx Career Academy med kurser og workshop, CV-linjen, karriererådgivning og studiejobguiden. Fordi CA er fagrettet ved de hvad virksomhederne efterspørger og kan derfor hjælpe med at planlægge karriere og jobsøgning. Diverse medlemstilbud giver et forspring i jagten på drømmejobbet og medvirker til at styrke kompetencerne. Som mentee i deres mentorordning er der mulighed for med- og modspil i relationen til et andet medlem, hvis kompetencer og erfaringer kan åbne op for ny inspiration, perspektiver og muligheder. Hvis man har været medlem i mere end et år kan man få dagpenge lige efter end studie. Desuden kan er det gratis som studiemedlem at få CA’s advokathjælp.
Som nyuddannet skal man huske 14-dages fristen: Uanset om man er ledig eller i arbejde eller ledig, når uddannelsen afsluttes, er det vigtigt, at blive meldt ind senest 14 dage efter demission. Hvis man ikke overholder denne tidsfrist, kan man kun optages som lønmodtager, og så er man først berettiget til dagpenge efter minimum et års medlemskab.

CA Advokathjælp

For 50 kroner ekstra per måned kan man få juridisk rådgivning med CA Advokathjælp. Hvis man kun er i en fagforening for at få juridisk tryghed, er CA’s advokathjælp et glimrende alternativ. Der er mulighed for at få juridisk tryghed omkring ansættelsesforhold, og rådgivning både telefonisk og ved fremmøde. Når man har været medlem af deres advokathjælp i 6 mdr. er man fuldgyldigt medlem og kan bruge advokaterne til at gennemføre retssager osv. Advokathjælpen er gratis for studiemedlemmer.

Hvis man ønsker du at have både økonomisk og juridisk tryghed er en kombinationen af CA og CA Advokathjælp en billig løsning.

Så meget koster det

Prisen på medlemskab afhænger af hvor mange ekstra service man ønsker at få oven i sin almindelige A-kasse.

Et almindeligt medlemskab hos CA koster 464 kroner i måneden hvilket indebærer statsbidrag, bidrag til ATP og administrationsbidrag. Alle A-kasser skal betale det obligatoriske statsbidrag og et ATP-bidrag.

Hvis man ønsker at være omfattet af efterlønsordningen koster det yderligere 475 kroner månedligt i efterlønsbidrag, så det giver en samlet pris på samlet 939 kroner månedligt. Herudover kan man vælge at tilkøbe advokathjælpen på 50 kroner månedligt, så beløbet når helt op på 989 månedligt.

Prisen afhænger altså af om man vil have efterløn oven i, ønsker ekstra advokathjælp, eller kun vil sikres dagpenge. Det er dog værd at huske på at uanset hvilket medlemskab man vælger er det fradragsberettiget, og kan trækkes fra i skat. Derfor er beløbet i virkeligheden noget lavere. Priserne for medlemskab reguleres årligt, efterhånden som statsbidrags beløbet også reguleres.